" Takk for en herlig natt Jan-Eilert " !!!!!!!!

PÅ ORRLEIK MED NRK

I slutten av april dro Helge Søfteland og jeg på orrleik i Telemarkskogene for å forsøke å få noen fine lydbilder til et radioprogram på NRK naturens verden. Jeg valgte en leik der fuglene kommer svært tett på kamuflasjen. Vi brukte to stk kamuflasjetelt ved siden av hverandre med et par fjellduker over (Se her). Dette er en løsning som fungerer svært bra og fuglene kom helt innpå kamuflasjeteltet. Den ene var kun en halvmeter fra teltet og flere ganger har jeg opplevd at fuglene har kommet borti kamuflasjeteltet.

Foto: Helge Søfteland i NRK – Naturens verden

Orrfuglen er ikke så veldig var på støy og kameraklikk når den først har kommet skikkelig i gang med spillet. Så det er ingen problem å ligge tett på, så lenge kamuflasjen er god og man er stille og gjør ting riktig. Man må imidlertid passe på hvilke åpninger på teltet man har åpne for å ikke skape sidelys inn i kamuflasjen. Det gir siluett når sola begynner å steike og det er ikke like populært hos fuglene. Det er en fordel å bruke klesklyper og stresjlaken foran de åpningene, som man har tenkt å fotografere ut av. Slik kan man flytte objektiv til en ny luke og man ivaretar alltid at det er mørkt inne i skjulet.

Mye av innslaget handlet også om kamuflasje og hvordan man bør oppføre seg på leik på en skikkelig måte.

Jeg syns det i grunn er spennende å se hvordan de lager radio. Naturens verden er opptatt av å skape bilder gjennom lyd. Det syns jeg de gjør på en utmerket måte i sterk kontrast til mer kommersielle kanaler som aldri har et innslag lenger enn 2-3 minutter. Jeg trenger vel ikke legge særlig skjul på at jeg er en skikkelig NRK- fan, både når det kommer til tv og radio, nettopp fordi de lager slike viktige programmer.

TAKK FOR EN HERLIG NATT

Etter en svært kald natt med kun to tre timers søvn, i litt for kalde soveposer, våknet vi da fuglene slo inn i furua over oss litt over fire på morran. Buldreorkesteret holdt det gående langt etter soloppgang. Da utbrøyt en fornøyd reporter: “Takk for en herlig natt Jan-Eilert” til humring og latter fra begge to. Innslaget kan du høre her.

Den som bor nordpå eller kjenner til en skikkelig fjell- leik kan fremdeles ut på eventyret. Husk på god kamuflasje. God tur!