På langtur i grenseland- Møte med Norges kuleste førstegangstjeneste

Tenk deg at du padler kano på Pasvikelva. Det nærmer seg midnatt og nattetåka legger seg over elva og månen er nesten full. Gjennom tåka kan du skimte noen en arktisk barskog på den andre siden og et russisk vakttårn. Bortsett fra vakttårnet virker naturen overlatt for seg selv. Smålomen skriker noen trolske skrik ut i natta og stemningen er mystisk og spesiell. Det er kun du, hunden din og kanoen. I ensomhet.
Så hører du en lav motordur i det fjerne. Du tenker kanskje at sivilisasjonen er så fjern på slike villmarksturer. Men sivilisasjonen og motorduren nærmer seg raskt. 200 hk MAN- motor på en liten svart gummibåt går radig oppover elva. En liten gruppe grensesoldater overvåker grensen fra en liten gummibåt spekket med høyteknologisk utstyr som f.eks gps og radar. Litt etter stopper 3 soldater med skarpladde våpen ved bredden. De har med seg kopp og får en kjeft kaffe kokt på tyribålet.

I grenseland

Om noen ganske få uker vil dette være mulig å oppleve for et par gutter på ekspedisjon fra Halden til Grense- Jakobselv. De har snart fulgt grensen i snart fem måneder og nærmer seg målet. De er nå i Nord-Finland. For et flott eventyr! For noen opplevelser å se tilbake på!

Vært eneste år får jeg telefon fra noen som ønsker å diskutere veivalg i forbindelse med langturer på Nordkalotten. Det syns jeg er veldig hyggelig. Gutta bak dette prosjektet har jeg fulgt fra Troms, da de ringte for å spørre om litt lokalkunnskap. Nå er de i Kevo i Nord-Finland, noen mil øst for Kargasniemi ved Karasjok. De nærmer seg slutten på sitt eventyr.

Følg gutta i innspurten på http://igrenseland.wordpress.com

Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.no –Min offentlige blogg:http://villmarkshistorier.blogspot.com — Min mobile blogg:http://villmarkshistoriermobil.blogspot.com — Youtube:http://youtube.com/villmarkshistorier — Twitter:http://twitter.com/janeilert