Denne videomikrofonen bør du få med deg

Bildet viser Canon EOS 5 d med 24/105 is usm L og Sennheiser MKE- 400 Trykk for stort bilde (Svært stort bilde)

Du trenger en videomikrofon

For å få full utnyttelse av video til digital speilrefleks trenger du en god videomikrofon. Det finnes mange slike på markedet. Jeg skal trekke fram to alternativer som er aktuelle. Røde videomic og Sennheiser MKE 400.

_B6X0025 På bildet EOS 7d med 500 f/4 is usm L og Røde videomic med dead cat. Bak: EOS 5dlmarkII med 24-205 is usm L og Sennheiser MKE 400

Størrelse

Den første store forskjellen på disse to mikrofonene er størrelsen. En Sennheiser mikrofon tar ikke store plassen i fotosekken, mens røde videomic er stor og ruvende. Dette er ofte av stor praktisk betydning.

Pris

Røde videomikrofon koster omkring 1300,-kr inkl m.v.a, mens Senneheiser MKE 400 koster 2500,- kr inkl m.v.a

Byggekvalitet

_B6X0021 Røde videomikrofon er mye plast og løse deler.

Rødevideomikrofon er mye plast og løse deler. Blant annet finnes gummistrikker for å fjærbelaste mikrofonen. For å kune bruke okularer på speilrefleks er du også nødt til å flytte mikrofonen til et annet feste enn levert med. Det medfører dårlig balanse på mikrofonen i blitsskoen. Du bør derfor være ekstra forsiktig når denne blir dratt ut og inn av fotosekken. Batteriet er et 9V batteri av typen røykvarsler.

Sennheiser derimot er en svært liten og mye bedre bygget mikrofon. Mye er støpegods. Eneste punktet som kan synes å være utsatt er ledning bak på mikrofonen. Men siden mikrofonen er så liten er den enklere å beskytte. Batteriet er et AAA batteri. Dette er både mindre og mer praktisk da det ofte sammenfaller med andre batterier til hodelykter e.t.c.

Lydkvalitet

Når det kommer til lydkvalitet er Sennheiser en bedre mikrofon etter min mening. Jeg har kun hatt denne noen dager og i starten syns jeg IS – støyen ble mer fremtredende, men det var kun til jeg fant ut av funksjonene på mikrofonen.

TIPS OG TRIKS:

Når du fotograferer fra fotoskjul eller telt er det lurt å heller flytte mikrofonen på utsida. Da får du ikke med mye IS støy fra kamera. En 10 meter lang ledning koster ikke all verden. Dersom det er kaldt om natta er det lurt å putte mikrofonen i en ullvott med en hanskevarmer. Da varer batteriet lenger. Et alternativ er å ha mikrofonen i teltet til det lysner og snike den under duken. Vær oppmerksom på at mikrofonen da ofte får med seg dine krumspring inne i teltet.

Dau katte:

En dead- cat er et pelstrekk til mikrofonen. Denne reduserer både internt støy, men spesielt er den fin for vind og regn. Det går greit å få strikket en tjukk sokk til mikrofonen i stedet for å kjøpe en “dead-cat!”.

Konkluksjon

Det er vanskelig å gi tips til hvilket utstyr folk vil kjøpe og oftest kommer det an på budsjett. Har du råd så hadde jeg gått for Sennheiseren. Spesielt på grunn av byggekvalitet og størrelse. Spesielt dersom du driver med en del reise og reportasjefoto som jeg. Dersom du kun skal ha mikrofonen fra kamuflasjeskjul antar jeg at røde mikrofon med 10 meter ledning gjør susen.

Flere tips og triks ?

Jeg kommer til å dele flere utstyrserfaringer og andre tips i bloggen min fremover. Syns du det er bra? Jeg kommer til å gi råd rett fra levra, slk jeg ville gjort til mine kompiser. Jeg driver ikke å tester utstyret, så noen grundig lab-analyse kommer du ikke til å få. Praktisk bruk vil være viktigst. Jeg har slitt ut noen par fjellstøvler og jeg er ikke redd for å si hvilket utstyr som er dårlig og bra ut fra mine erfaringer. Dersom du er uenig; ikke la deg provosere, men gi gjerne din kommentar i bloggen.

MEST OM FRILUFTSLIV:

Spesielt vil jeg trekke fram utstyr og tips knyttet til friluftsliv, men utstyr for foto, hund og video kommer også med.

Jeg kommer ikke kun til å omtale dyrt og fancy turutstyr, men billige og hjemmemekka- løsninger kommer også til å bli med.

Få også med deg dette blogginnlegget om EOS 7d, video og lyd: http://villmarkshistorier.blogspot.com/2009/10/canon-eos-7d-lyd-og-video.html

Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.noMin offentlige blogg: http://villmarkshistorier.blogspot.com Min mobile blogg: http://villmarkshistoriermobil.blogspot.com Youtube: http://youtube.com/villmarkshistorierTwitter: http://twitter.com/janeilertKlikk: klikk.no/friluft