Datamobil revolusjon: Med lommedata på teltturen.

Tankespinn rundt den teknologiske utviklinga og hva det kommer til å gjøre for fremtidens friluftsliv.
Den datamobile teknologien gjør veldige fremskritt og for villmarkingen har det først nå blitt aktuelt med datamaskin på fjellet.

Foto: nå kan man surfe på facebook og lese ferske nyheter i slike omgivelser! slik var det ikke i 2005. bildet er fra prosjektet: en måned på loffen på Laksfjordvidda- Fra boka “Nord i villmarka”- kjøp den her.

Den datamobile revolusjon

I riktige gamle dager, da jeg og bestefar var unge, brukte “bett-tabeller” stå trykt i villmarksbladene. Bett- tabellene ga en indikasjon på når på døgnet det var best fiske. Det var mange sportsfiskere som sverget til disse tabellene. Hver vår kom bett-tabellene i magasinet villmarksliv. Det var stas når bett-tabellen kom i hus.

“survival of the fittest.” GPS med bett-tabell er allerede gårsdagens nyhet. Den kapitalistiske evolusjon har allerede sørget for nyere og bedre modeller enn på bildet.

Kart og kompass er snart avleggs

Jeg ble spurt om jeg kunne holde en kveld med kart og kompass for en speidergruppe denne måneden. Jeg svarte -det er neppe nødvendig. Når disse barna vokser opp er kart og kompass like fjernt som orientering med sekskant er for oss. Jeg spøkte selvsagt, men det et snev av alvor i det. Mye har endret seg de siste 10 åra og mye kommer til å endre seg fremover. Den datamobile teknologien gjør veldige fremskritt og for villmarkingen har det først nå blitt aktuelt med datamaskin på fjellet.

Legg merke til språkbruken. Vi snakker ikke lenger om mobiltelefoner, men datamobiler eller lommedata! Vi står mitt oppe i en datamobil revolusjon.

Utviklingen

Siden jeg fikk min første pc i 1994 har det skjedd en enorm utvikling. Internett og mobiltelefonen er sentrale i denne utviklingen. Særlig skjøt utviklingen fart etter 2000. Først på den tida ble internett vanlig i de fleste hjem. I 2002 padlet en kamerat av meg over Kolahalvøya. Vi fikk tak i noen russiske militærkart og etter mye research klarte vi også å få sett noen få bilder fra området, men i store trekk viste vi ikke hvordan naturen kom til å se ut. Var det furuskog, bjørkeskog osv hadde vi ingen anelse om. I dag ville ett lite søk i google map med bilder gitt oss mange bilder av området. Planlegginga og drømmene kommer aldri til å bli det samme etter google map.

Hyper simultan aktivitet

For noen få år siden gjorde vi oftere en ting av gangen. I dag surfer vi på internett, snakker i mobil og ser på tv samtidig. Dagens samfunn overvelder oss i simultan aktiviteter. Dersom vi kun gjør en ting av gangen kjeder vi oss. I villmarka er livet helt motsatt. Vi fisker, punktum. Vi koker kaffe, punktum. Vi vandrer, punktum. Slik var det i alle fall før!

FOTO: Kommer lommedataen til å bli fast innslag ved leirbålet i fremtida?

_MG_1371

Morgendagens villmarkinger kommer til å ha alt med seg ut i villmarka. De som lider av understimulans kan trekke seg tilbake i teltet og se fotballkampen på mobilen, eller spille poker på facebook. På en liten mobiltelefon vil de ha GPS, Radio, tv, MP3-spiller, Internett, Mobiltelefon, Kamera og så videre. Alt på en liten håndholdt datamaskin. Strengt tatt er det faktisk ikke fremtidsvisjoner. Lommedataen er her allerede. (HTC HERO og IPHONE er kanskje de to beste. Se lenger ned)

Jeg har testet ut HTC HERO en stund. Jeg har aldri surfet så mye over mobilnettet som nå. Jeg bruker nå lommedata til å lese nyheter og e-post på farten. Kalender og mail syncroniseres automatisk og i lomma har jeg oppdatert mail, kalender, telefon o.s.v. Internett bruker jeg også en del på farten. Hadde du spurt meg for ett par måneder siden, hadde jeg aldri trodd det. Jeg hadde ikke trodd jeg kom til å bruke en mobil til nettlesing. Jeg er overbevist om at færre og færre kommer til å bli i utilgjengelig hyttemodus i årene fremover. Morgendagens villmarkinger kommer nok til å ta sivilisasjonen med seg ut i fjellteltet. Og ventinga i kamuflasjeteltet kan nok endre seg for en og annen naturfotograf.

Ikke bare telefon

1.) Mobiltelefon og SMS. (Selvsagt)

2.) GPS med kart er helt konge . De beste friluftskartene er ennå ikke tilgjengelige på htc/hero eller iphone, men det kommer nok snart.

3.) Kontorfunksjoner: Mail, kalender (HTC sin integrering mot google kontakter, kalender og gmail er helt topp!)

4.) Google talk/ skype osv gir større muligheter for videosamtaler og tekstmelding uten sms.

5.) 1000-vis av ulike funksjoner tilgjengelig til nedlasting. (Gjelder både android-systemet og iphone) Alt fra kompass, lommelykt, kalkulator, språkoversetter og så videre.

4.) MP3 – spiller.

5.) Internett og sosiale medier.

6.) Mobil-tv/radio.

7.) Fotoapperat og videokamera

8.) Diverse spill

Og mange flere funskjoner:

Ta en kikk på disse:

HTC HERO

HomeBannerNO

HTC HERO som bygger på google operativsystem android er en large6fantastisk mobiltelefon og det nærmeste man kommer en google mobil. Dersom du bruker gmail og google kalender vil jeg spesielt anbefale det å ta en kikk på denne. Operativsystemet er åpent for flere utviklere og jeg tipper vi kommer til å få mobiler fra andre produsenter bygd på dette innovative operativsystemet. (Jeg bruker denne.)

IPHONE

For applebrukeren, men også andre er det naturlig å ta en kikk på iphone. hero-1-20090608

Hva syns du om dette da? Er dette en utvikling du ønsker velkommen i fjellteltet?

Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.noMin offentlige blogg: http://villmarkshistorier.blogspot.com Min mobile blogg: http://villmarkshistoriermobil.blogspot.comYoutube: http://youtube.com/villmarkshistorierTwitter: http://twitter.com/janeilertKlikk klikk.no/friluft