5d mark II – Førsteinntrykk

Jeg er nå tilbake i Telemark. På Finnmarksturen lot jeg 1ds mark III bli hjemme og satset kun på 5dmark II. Mitt inntrykk med dette kamera kan oppsumeres slik:

1.) Hastighet:

Raskt nok for mitt bruk. Bra buffer. Kjører lett serie på 12-14  rawbilder på 21 megapixel. (Til sammenligning begynner 1ds mark III –min å tenke etter to, tre bilder).  Jeg har lest at disse skal være like raske så dersom noen med 1ds mark III leser dette innlegget kunne det vært artig å høre. 1ds mark III oppleves fryktelig tregt til sammenligning. Den økte bufferkapasiteten gjør at kamera er mer anvendelig til f.eks serieopptak av fugler i flukt med mer.

2.) Søkeren:

OK søker. Dårligere enn 1ds mark III, men svært bra. Sammenlignet med 1,6crop-format kamera er det en annen verden.

3.) Autofokus:

Mye dårligere enn 1ds mark III. (Noe annet hadde jeg heller ikke forventet). Dårligere treffprosent ved actionfoto. Autofokusen er presis, men langsommere enn hva jeg kunne ønsket meg. (Også færre fokuspunkter enn ønskelig).

4.) Konstrukjon / Ergonomi:

Bygd opp etter samme lest som 5d. Minner om ergonomien til 20D, 30D, 40D. Helt ok. Trur nok ikke jeg ville tryna i ei blautmyr med kamera, men virker greit nok

5.) Bildekvalitet :

Veldig bra bildekvalitet. Dette er ikke en test og jeg har heller ikke sett på dynamikk ++. God kvalitet på filene opp til 1600iso mhp iso-støy (Omtrent som 1ds mark III) Kanskje hakket bedre på 1600iso og oppover. ).

6.) Video:

Videofunksjonen er veldig nyttig for meg. Ofte blir videokamera liggende hjemme på grunn av alt for stor pakning. Jeg driver ikke proffesjonelt med video og har tatt litt lett på videofotograferinga. Derfor har jeg mer nytte av et ekstra speilreflekskamera som også kan ta video. Helt genialt for mitt bruk.

Når jeg filmer setter jeg ofte opp kamera på stativ og labber i vei, for så å gå tilbake å hente kamera. Slik sett er ikke manuell fokus noe problem for mitt bruk. Videokvaliteten er helt rå. Lydmessig er man avhengig av ekstern mikrofon.

Videofilene kommer ut i .mov format og det kan by på litt utfordringer for pc-brukere som vil bruke windows movie maker. Jeg kommer tilbake til dette senere. (Der jeg gir noen tips).

Jeg har lagt ut to videoklipp tatt med dette kamera på youtube (To siste innlegg i bloggen). Disse ligger ute i oppløsning 1280X720 (ikke full hd), men du kan allikevel danne deg et bilde av kvaliteten. Gå på: http://youtube.com/villmarkshistorier for å se klippene.

7.) Oppsummering:

Et svært bra fullframekamera med sine begrensninger. Canon har satset på oppløsning her og treffer nok mange portrett, reise og landskapsfotografer med dette kamera. Prisen er svært gunstig i forhold til hva kamera leverer. Canons andre fullframekamera på 21mpix: 1ds mark III er mer enn dobbelt så dyrt. Er det vært prisforskjellen? Ikke etter min mening. 5d mark II er svært bra. Kommer jeg til å selge 1dsmarkIII for å heller kjøre to 5dmark II ? Neppe.

facebook24 Del dette innlegget på facebook

Villmarkshistorier / Jan-Eilert Pedersen-blogg

Legg gjerne inn en kommentar.